לפני מספר חודשים התבשרנו על המקרה הטראגי בו שתי ילדות צעירות נחשפו לחומרי הדברה רעילים וקיפחו בשל כך את חייהן. גם אחיהם הבוגרים היו על סף מוות והיו מספר שבועות בסכנת חיים אמיתית. למזלם של ההורים הבנים התאוששו וחייהם ניצלו.
לצערי, גם במרפאה אני נתקל בלא מעט מקרים של הרעלה בשל אי שמוש נכון בחומרי הדברה לכלבים וחתולים.
בשבוע שחלף הגיע למרפאה חתול צעיר וחזק כבן חמש כשהוא על סף מוות. בתחקיר קצר התברר שהחתול מתגורר עם כלב והכלב רוסס נגד פרעושים וקרציות עם חומר שמיועד לריסוס הסביבה ולא לחיות עצמן. הכלב לא סבל מסימני הרעלה כלל אבל החתול שנוהג ללקק את עצמו, נפגע קשות בכל המערכות הפנימיות. לאחר שבוע של טיפולים אינטנסיביים התייצב מצבו והוא שוחרר לביתו.
ישנן שלש שיטות להיפטר מהטפילים
1. מגע ישיר – שמפו, תרסיסים ונוזלים מרוכזים
2. חומרי מניעה – אמפולות לטפטוף שנספגות בשומניות עור הכלב ומשתחררות אט אט במהלך החודש
3. ללא מגע ישיר בבע"ח – טיפול סביבתי ריסוס והאבקת הסביבה בה חי בעל החיים.

הטיפול האפקטיבי ביותר מושג על ידי שילוב מושכל בין שלושת השיטות שתוארו. יש לזכור שפרעושים מפתחים במשך השנים עמידות לחומרים ולכן חומרים שהיו בשימוש בעבר עלולים לא להיות אפקטיביים. יש להכיר את מחזור החיים של הטפילים כדי לדעת איך לטפל.
בנוסף, 60 % מהטפילים נמצאים בסביבה ולא על החיה עצמה ורק בשלבים של השינויים הפיזוילוגיים בחיי הטפיל הוא נזקק לדם של החיה על מנת להשלים את השינוי. ולבסוף, לכל בעל חיים יש את חומר ההדברה המתאים לו לפי גיל, מצב בריאותי וסביבתי. על המינון להיות מדויק בהתאם למשקל הכלב.
לא תמיד החומרים הנמכרים לכל דורש בחנויות ניתנים עם ההכוונה המקצועית הראוייה.
את ההדברה צריך לבצע אדם שהוכשר לכך ויודע להתאים את החומר לסביבה ולמתגוררים בה.
זיכרו שחלק מהטיפולים חייב להיות בהשגחת רופא וטרינר מאחר ויכולים לגרום לסיבוכים בריאותיים גם אצל בני אדם. ובכלל כל ייעוץ בנושא יש לקבל מבעלי סמכא בתחום : וטרינרים, מדבירים וחנויות עם נסיון מוכח.

0 Comments
0 Pings & Trackbacks

כתיבת תגובה