כיוון שכל שנת כלב היא כשבע שנות אדם, יכולים להתרחש אצל הכלב שינויים בריאותיים משמעותיים בתקופה של שלושה עד שישה חודשים בלבד. בשבוע שעבר דיברנו על החיסון השנתי במהלכו גם נערכת בדיקה קלינית שתפקידה לאתר בעיות בטרם החמרתם.
מספר אמצעי אבחנה עומדים לרשות הוטרינרים
· בדיקות א.ק.ג – מאפשרות מעקב אחר תפקוד הלב . אי ספיקת לב או אי איזון בחומרים בגון הן בעיות שניתן לאתר בבדיקה זו ולטפל בטרם ייגרם נזק בלתי הפיך לשריר הלב.
· צילומי רנטגן – בעזרת ציוד מתקדם ניתן לאתר גידולים, שינויים בגודל של איברים פנימיים והצטברות מינרלים ברקמות רכות וקשות.
· בדיקות דם – מספקות מידע על מצב אברים פנימיים חשובים, מלחים, פעילות הורמונאלית ואבחון מחלות זיהומיות.
· אבחון בעיות עור – העור מהווה מראה למספר רב של מערכות הגוף. עור בריא הינו חלק ועשיר בפרווה רציפה. סימנים של עור חולה הם קרחות, אדמומיות, בצקתיות, שמנוניות, קשקוש עדין או גס, עיבוי ופיגמנטציה מוגזמת אליהם נלווה בדרך כלל ריח חריף ורע.
אלרגיות רבות הן תוצאה של פעילות יתר של מערכת החיסון.
הטיפול בעור עיקרו מניעתי– מניעת הגעתו של האלרגן, זה הגורם לאלרגיה, אל בעל החיים. גורם אלרגני עיקרי הינו פרעושים ולכן יש למנוע מגע זה באמצעות שימוש נכון רציף וקפדני בקוטלי פרעושים.
· אבחון מחלות פה ולסת – הצטברות אבן שן ודלקות חניכיים שכיחות מאוד אצל חתולים וכלבים. דלקת חניכיים גורמת לכאב, ריח רע מהפה, ולעיתים סירוב אכילה. חיידקיי פה החודרים לזרם הדם עשויים לפגוע בלב, כבד וכליות ולהוביל למחלות חמורות ומסוכנות. חיידקים מחלל הפה והשיניים עשויים לחדור דרך החניכיים הפגועים אל זרם הדם. להתיישב על מסתמי הלב, הכליות והכבד ולגרום למחלות קשות מאוד המקצרות את חיי הכלב מניעת המחלה נעשית על ידי טיפול מוקדם בהצטברות אבן השן, עקירת שיניים ואף סתימות בשיניים.
· בדיקה ידנית – לא פחות חשובה מהאמצעים הטכנולוגיים ומעבר ליתרון האבחנתי שבה הינה מעניקה מגע חמים וליטוף לכלב.
· בעיה נפוצה אצל חתולים שמתחילה בבליעת עודפי הפרווה תוך כדי ניקוי עצמי – יכולה להיות מאובחנת בבדיקה זו. במערכת העיכול יש ריר ,הריר מדביק את השערות ויוצר מעין "פקקים" " שחוסמים את מעי החתול ומפריעים לפעולת העיכול התקינה. מתן חומרים שעוזרים ליציאת כדורי השיער וגם מזון מיוחד לטיפול בבליעת שיער מסייעים בפתיחת ה"פקקים".