וטרינרים בחיפה
חיסון לחיית המחמד – האם הינו הכרחי ?
מדי שנה אנו מקבלים מהווטרינר הזמנה לטיפול תקופתי כגון חיסון, טיפול נגד תולעים ותולעת הפארק.
בשל חוסר מודעות מלא לנושא לא מגיעים כל המוזמנים לחסן גם אחרי תזכורות נוספות כשהטענות הנשמעת ביותר הינה ש"הכלב\חתול כמעט ולא יוצאים מהבית".
טענה זו אינה לגיטימית מכיוון שלא תמיד ההידבקות הינה במגע ישיר ודי בשרידי צואה שנותרו על נעליך בכדי להדביק כלב בריא.
הטיפול התקופתי המומלץ כולל
חיסון משושה – חיסון המכיל כ 6-7 תרכיבים נגד פרוו וירוס, distemper canis, panleukopenia ו – calici virus – מחלות שהינן קטלניות לכלבים וחתולים ועלות הטיפול בעת התפרצותם הינה יקרה שבעתיים ממחיר החיסון.
חשוב לזכור שרמת הנוגדנים לכלב בריא אחרי חיסון משושה הינה כשנה.
חיסון כלבת – כל כלב מגיל שלושה חודשים חייב על פי חוק לחסן כל שנה בחיסון שנתי נגד כלבת, שניתן בנפרד מכל חיסוןאחר. אותו חוק מתיר יציאת כלבים לרשות הרבים רקכשלפיהם מחסום והם מובלים ברצועה. לפי הרשאת החוק, מותר להשמיד כל כלב המהלך לבדוגם אם הוא מחוסן לכאורה.
לאחרונה ניכרת התפרצות מוגברת של תולעת אשר גורמת ללא מעט בעיות בריאות של כלבים ולעגמת נפש בקרב בעליהם. מתברר שכלבים נדבקים בקלות רבה למדי בתולעת הפארק.
איך כלבים נדבקים בתולעת זו? דרך ההדבקה הנפוצה (אך לא הבלעדית) היא ע"י אכילה של חיפושית זבל הנוברת בצרכים של כלב נגוע בטפיל ובולעת את ביצי הטפיל. כלב בריא אשר בא במגע עם צרכיו של כלב נגוע ובולע את החיפושית נדבק במחלה. הזחל עובר מס שלבי צמיחה, אשר במהלכם הוא מבצע נדידה לאורך כלי הדם הראשיים ובסופו של דבר מגיע לאבי העורקים, משם ממשיך במסעו לוושט ולקיבה ובכך משלים מעגל חיים מלא בהגיעו לוושט כזחל בוגר.
הדבר גורם לתגובה של הגוף אשר יוצרת תגובה דלקתית מסביב לטפיל, תגובה זאת יוצרת מעטפת (גרנולומה) מסביב לתולעת הבוגרת. עם הזמן התולעת הבוגרת יוצרת חור קטן במעטפת ומטילה ביצים לחלל הושט ומשם לצואה וחוזר חלילה לכלב חדש. מסע ההתבגרות של זחל הנו תהליך של נדידה האורך כארבעה חודשים בכל הגוף לכל כיוון אפשרי. היווצרות הגרנולומות בוושט, קיבה ובאבי העורקים עלולה עם הזמן לגרום לתחלואה קשה עקב כך שעם הזמן התגובה הגופנית עלולה לעבור התמרה גידולית, עקב ניסיון הגוף להתמודד עם המעטפת, ולהיהפך לגידול סרטני וגם לדימום פיטומי ומוות.
יש לזכור שמעבר לצורך בחיסונים לצורך מניעת המתואר לעיל יש חשיבות רבה גם לבדיקה הקלינית הנערכת במהלך הביקור – בה ניתן לאתר תהליכי מחלה בשלביה הראשונים כגון – אנמיה, חום, דלקות חניכיים וכולי.